MENÜ

 

A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Váratlan, kiszámithatatlan módszerekkel aktivizálódik (sokszor irtónak álcázza magát). Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek, az internetes böngészés mellett. A vírusos oldalak már akkor is fertőznek ha "csak" érdeklődő látogatást teszünk rajtuk. A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa, és működés közben romboljon!

 

Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (malware) számos típusának. Ez megtéveszthető lehet a számítógép-felhasználók számára, mivel mára lecsökkent a szűkebb értelemben vett számítógépes vírusok gyakorisága, az egyéb rosszindulatú szoftverekhez, mint például a férgekhez képest,amivel sokszor összetévesztik őket.

 

Nem elég az óvatosság

Akad, aki azt gondolja, hogy a megfelelő védekezéshez elegendő a körültekintő óvatosság. Azt hiszi, hogy ha nem nyit meg ismeretlen feladóktól érkező e-mailekhez csatolt fájlokat, ha nem tölt le kalóztartalmakat és programtöréseket, és nem nézeget erotikus tartalmú oldalakat, akkor nincs szüksége vírusirtóra.

Ez nem igaz. A legtöbb mai kártevő egyszerű böngészés közben fertőzi meg a számítógépeket. Így elegendő, ha megtekintünk egy fertőzött weboldalt, és máris a gépünkre kerül a kártevő. Ez pedig bármilyen oldal látogatása közben megtörténhet, amit a crackerek feltörtek, beleértve egy zenész vagy egy autókereskedő honlapját.

Vírusok minden irányból

Kártevők emellett érkezhetnek a gépünkre azonnali üzenetküldő szolgáltatáson (MSN) keresztül, vagy rákerülhetnek úgy is, ha a barátunk USB kulcsáról másolunk fel magunknak zenéket. A vírusok terjednek dokumentumokban (.pdf és .doc fájlokban) és képekben (például .jpg fájlokban) is.

Pontosan ezért frissített, megbízható vírusirtó szoftver nélkül az internetre kötött számítógépek hihetetlenül rövid idő – akár néhány perc – alatt megfertőződhetnek. Így az operációs rendszer telepítése után az egyik legfontosabb dolgunk, hogy egy megbízható vírusirtó szoftvert vagy integrált biztonsági programcsomagot telepítsünk a számítógépünkre.

Szeretnéd tudni, hogy melyik a legjobb ingyenes vírusirtó??? Egyik sem.

A különbség a fizetős és az ingyenes vírusirtók között az, hogy a fizetős vírusirtó szoftverekben, ugyanúgy, ahogyan más fizetős programokban is, minden funkció benne van.

Gondolkodtál már azon, hogy miért van minden elterjedtebb ingyenes vírusirtónak fizetős verziója is? Azért, mert az ingyenes vírusirtókból általában kimaradnak bizonyos funkciók, amik a fizetős programokban benne vannak.

Akkor mégis mit tegyünk!!

A saját tapasztalatom alapján is csak azt monndhatom, hogy a mai intenzív netezés egyben azt is jelenti, hogy akár havonta többször is belebotlik az ember rosszindulatú forrásokba. A legtöbb esetben alapos károk keletkeznek, a bosszúságról, az elveszett anyagokról nem is beszélve. A helyreállítás is elég szép summát tesz ki. Ebből következik, hogy bizony az internetezés rezsiköltségei közé kell sorolni egy fizetős vírusirtó megvásárlásának kiadását.

Az egyik megoldás az ESTE cég terméke

Az ESET Smart Securityt ajánljuk minden számítógépre, ami önállóan csatlakozik az internetre. Így például notebookokra és olyan otthoni számítógépekre, melyeket nem véd külön hardveres tűzfal. Az ESET Smart Security jelenti a megfelelő választást az otthoni felhasználók 99%-a számára.

A másik megoldás csak félmegoldás de..

Vannak olyan helyzetek amikor (csak átmenetileg) nem tudjuk a jó fizetős megoldást választani. Ilyenkor elkezdünk keresgélni, próbálkozni, legtöbbször jól belesétálunk valami ismeretlen csapdába! Mindezek ismeretében, azoknak akik nem félnek a fél megoldásoktól azt ajánlom nézzenek alaposan körül!! Az ilyen oldalakra is csak akkor menjenek, ha működik (akár az Eset Smart) egy ingyenes próbaverzió!!

Az alábbi cik az érem másik oldalát a ZOMBI kérdést boncolgatja érdemes elomvasni!!

http://www.origo.hu/techbazis/20110701-virusirtasi-egyszeregy-honnan-tudhatja-meg-ha-egy-botnet-tagja-a.html

Hírek

 • Sebességteszt

   

 • Honlapot mindenkinek
  2010-08-20 15:23:48

  A honlapok száma a világhálón naponta több tízezerrel növekszik. A cégek és intézmények ma már nem szívesen álnak szóba olyanokkal, akik nem tartanak fenn a világhálón (w.w.w.) honlapot (weblapot). Ez a modern marketing módszer ma már szinte a beazonosítás, és a vásárlás megbízható eszközévé vált.

  --------------------------------------

  Ha kigondolt egy jó honlap nevet
  itt ellenőrizheti, hogy szabad-e

  Domain név ellenőrzés:

  .hu

  --------------------------------------

 • Ajánlott SK. honlapok

   

  Hirdetések:


Szavazás

Lehet e egy óra alatt működő honlapot készíteni csak szövegszerkesztős ismeretekkel?
Igen, az ewk-val
Talán
Nem
Asztali nézet