MENÜ

Biztonságos Internetezés
Mennyi idő alatt törik fel a jelszavát?

 

A válasz sok mindentől függ, de egy weboldal segítségével megtudhatjuk, hogy a választott jelszavunk megfejtésével mennyi idő alatt végez egy átlagos PC.

 A számítógépek és az internet használatával egyre több jelszóra van szükségünk. Van, aki ugyanazt a jelszót használja mindenütt, ez azonban nem igazán jó megoldás, mert ha valaki megszerzi ezt a karaktersorozatot, akkor gyakorlatilag minden regisztrációnkhoz, előfizetésünkhöz, levelezőfiókunkhoz hozzáfér. Ha mégis így van (egy jelszó) csináljunk hosszú jól megjegyezhető, akár több szóból és számból összefésülve, legyen a betük és a számok között grafikus jel  (pl.:picimokus&1234 az >>> 6 millió év a feltörés) !  


Ha mindenütt másik jelszót alkalmazunk, akkor egy idő után komoly adminisztrációra lesz szükségünk, hogy nyilvántartsuk, hol, mivel tudunk bejelentkezni. Szerencsére a legtöbb böngészőprogram meg tudja jegyezni a jelszavainkat, és olyan alkalmazások is vannak, amelyekben tárolhatjuk a hozzáférési adatainkat és ezekhez egy mester jelszóval tudunk hozzáférni.

Egy vagy több jelszóra tehát minden esetben szükség van, már csak az a kérdés, megfelelően biztonságosak-e ezek.

How Secure is My Password oldalon pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy egy nem túl gyors PC-vel rendelkező rosszakarónknak mennyi időbe telik, hogy egy jelszót kitaláljon. Ehhez nem kell mást tennünk, mint beírni az igen egyszerű felépítésű oldal egyetlen mezőjébe azt a karaktersorozatot (a jelszavunkhoz hasonlót!!), amelynek erősségére kíváncsiak vagyunk. Ahogy elkezdjük a gépelést, folyamatosan láthatjuk hány másodpercre vagy percre, jobb esetben napra vagy akár évre van szükség a jelszó kitalálásához.

Öt-hat  karakternél nem hosszabb, egyszerű szavaknál pár másodpercet kapunk eredményül, de ha ezek egy-egy számot is tartalmaznak, akkor már órákra van szükség a visszafejtéshez. 
Az ötszáz leggyakrabban használt jelszónál meg sem jelenik, hogy mennyi ideig tart a feltörése, csak annyit tudunk meg, hogy ezeket semmi esetre sem érdemes alkalmazni.

Ahogy egye hosszabb, betűket és számokat vegyesen tartalmazó jelszót írunk be, annál megnyugtatóbb értékek jelennek meg. Az már elég biztonságos megoldásnak tűnik, aminek a visszafejtéséhez pár ezer év kell. A billentyűzeten teljesen véletlenszerűen bepötyögött, 12-15 karakter hosszúságú jelszó feltöréséhez pedig egy PC-nek évmilliárdokra (!) is szüksége lehet. A grafikus jelek beiktatása a leghatékonyabb. Megsokszorozza a jelszavunk erejét!

Például próbáljuk ki a digidagi@123456 jelszót  körülbelül 325 millió év!! . De az apa&pici@mokuskaja számok nélkül is komolyabb (849 milliárd év), és ha még két három számot is hozzá írsz hú... (csinálj hasonlótVigyor)

A jelszó erősségéről közvetve kapunk információt a (Tweet eredmény) szövegrészre kattintva digidagi@123456 -ra ezt írja : >>> would e a desktop PC about 325 million  years to crack my password!

 Magyar jelszóellenőrzó oldal ! ITT

 


Biztonságos az az oldal, amely kéri az Ön azonosító, személyes adatait?

Forrás: Chrome Súgó

Amikor csatlakozik egy webhelyhez, a Google Chrome részleteket mutathat Önnek a kapcsolatáról, és jelezhet, ha nem tud teljesen biztonságos kapcsolatot kiépíteni a webhellyel. További információ a Google Chrome biztonsági beállításairól.

Ellenőrizze, hogy a webhely biztonságos összeköttetést (SSL) használ-e

Ha érzékeny, személyes jellegű adatokat ad meg egy oldalon, keresse a webhely URL-jétől balra látható lakat ikont a címsávban. Ez az ikon jelzi, hogy használ-e az adott webhely SSL-titkosítást. Az SSL egy protokoll, amely titkosított csatornát alakít ki az Ön számítógépe és a megtekintett webhely között. A webhely az SSL használatával megakadályozhatja azt, hogy harmadik felek avatkozhassanak be az információáramlás e csatornájába.

 

ikonMit jelent
földgömb A webhely nem használ SSL-titkosítást. A legtöbb webhelynél nem szükséges az SSL-titkosítás, mert nem kezelnek érzékeny információkat. Kerülje az érzékeny információk, például felhasználónevek és jelszók megadását az oldalon.
Lakat ikonjazöld https A Google Chrome sikeresen létrehozta a biztonságos kapcsolatot a webhellyel.Keresse ki ezt az ikont, és ellenőrizze az URL-en, hogy be kell-e jelentkeznie a webhelyre, vagy szükséges-e megadnia személyes adatokat.

Ha a webhely bővített hitelesítésű SSL (EV-SSL) tanúsítványt használ, a szervezet neve szintén megjelenik az ikon mellett, zöld betűkkel. Győződjön meg arról, hogy a böngészőben beállította A szervertanúsítvány visszavonásának ellenőrzését, mert e funkció segítségével azonosíthatja az EV-SSL-tanúsítványt használó webhelyeket.
értesítés ikonja sárga https A webhely SSL-titkosítást használ, de a Google Chrome nem biztonságos tartalmat észlelt az oldalon. Óvatosan járjon el olyankor, amikor információkat ad meg ezen az oldalon. A nem biztonságos tartalom lehetőséget jelent az oldal manipulálására.
értesítés ikonja piros https A webhely SSL-titkosítást használ, de a Google Chrome vagy magas kockázatú, nem biztonságos tartalmat észlelt az oldalon, vagy problémák adódtak a webhely tanúsítványával. Ne adjon meg érzékeny adatokat ezen az oldalon. Az érvénytelen tanúsítvány és más súlyos https-problémák azt jelezhetik, hogy valaki megpróbálja manipulálni a webhellyel létesített kapcsolatát.

 

További részletek:>>https://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?answer=95617&hl=hu

 

 


Hírek

 • Sebességteszt

   

 • Honlapot mindenkinek
  2010-08-20 15:23:48

  A honlapok száma a világhálón naponta több tízezerrel növekszik. A cégek és intézmények ma már nem szívesen álnak szóba olyanokkal, akik nem tartanak fenn a világhálón (w.w.w.) honlapot (weblapot). Ez a modern marketing módszer ma már szinte a beazonosítás, és a vásárlás megbízható eszközévé vált.

  --------------------------------------

  Ha kigondolt egy jó honlap nevet
  itt ellenőrizheti, hogy szabad-e

  Domain név ellenőrzés:

  .hu

  --------------------------------------

 • Ajánlott SK. honlapok

   

  Hirdetések:


Szavazás

Lehet e egy óra alatt működő honlapot készíteni csak szövegszerkesztős ismeretekkel?
Igen, az ewk-val
Talán
Nem
Asztali nézet