MENÜ

Ez egy másik "a módszer". Ez a web-programozás része a honlapkészítésnek, sablon nélkül. Az összehasonlítás miatt tettem fel (bátraknak). Aki a részletekre is kíváncsi itt olvashat róla. Azért a sablonpártiaknak sem árt belenézni az alapfogalmak miatt.

Szabad forrás:NIIF Információs Füzetek II/10 Perlaki Attila (MEK)


Előző fejezet | Tartalom | Következő fejezet


Hogyan 2.0 bevezetés

Kellene egy honlap, mert már az összes kollégának van. De mégis, hogy is van ez teljesen az elejéről?

Töltsük be a számítógépünkre a Mozilla, Netscape vagy az Internet Explorer, vagy Opera (vagy más, meglevő) netsurfer programunkat, amit kissé szabadon, de értelemnek megfelelően böngészőnek fogunk nevezni. Bökjük meg az Open gombot  és írjuk be az ablakba ezt: (vagy kattintsunk rá itt most, és ha megnéztük térjünk vissza ide!! honlapiskola.ewk.hu):

http://www.egeszsegsuli.hu

Betöltődött? Nos, ez egy másik keskeny homepage, (weblap), azaz honlap, ez is az első lapunkon ismertettett  egyszerű keretrendszerben lett elkészítve. Egy lap a több tízmillióból az Interneten. Ez a füzet azoknak készült, akik növelni szeretnék ezt a számot a saját honlapjukkal, és bővíteni szeretnék az ismereteiket a témában.

Honlapot intézmények és magánszemélyek egyaránt készítenek. Előbbiek prospektus és reklám mellett vagy helyett, illetve valamilyen szolgáltatást nyújtva (pl. keresőrendszerek, adattárak); utóbbiak önmaguk, vagy kedvenc dilijük bemutatása céljából. Van honlapja a Földnek, Magyarországnak, újságoknak, focicsapatoknak, a Télapónak és számos rajzfilmhősnek. A honlap a szigorú hivatalosságtól a korlátlan őrületig mindent tartalmazhat -- egyfajta önmegvalósítás. Hé világ! Itt a honlapom, nézd! És a világ megnézi!

A honlapot és az elkészítéséhez szükséges segédeszközöket először a CERN-ben dolgozták ki. Miért pont az atomtudósok környékén született meg ez a példátlanul népszerű és megállíthatatlanul terjedő eszköz? Ez egy kicsit a véletlen műve.

Valamikor az ősidőkben (vagyis pár éve -- a számítástechnikában ez nagy idő) már megalkották a Gophert, mint hatékony és könnyen kezelhető információs rendszert. El is terjedt. Végre elég volt csupán pár billentyű kezelését megtanulni ahhoz, hogy az ember a világ bármely pontjáról információhoz jusson, áttekinthetően, gyorsan. Ekkor már az Internet egységes egészként jelent meg a felhasználó előtt. Az, hogy a kért információ milyen gépen, milyen operációs rendszer alatt és a világ melyik pontján van (az átviteli sebességet leszámítva) érdektelenné vált. Gondoljuk meg, mekkora jelentősége van ennek! Az egész világot "átláthatjuk", nincsenek határok többé!

A CERN tudósai éppoly lusták és válogatósak lehettek, mint bárki más, csak sokkal igényesebbek. A Gophert annak idején Minnesota egyetemén karakteres képernyőkre álmodták meg és csak "unalmas" menüket tartalmazott. Az atomfizikusok meg ábrákat és képeket követeltek. Meg dőlt betűt. S mindenekfelett szívükhöz nőtt a hipertext. Megkapták.

A honlapok a számukra kidolgozott kommunikációs szabványok szerint "közlekednek" az Interneten és ezt értik a World Wide Web böngészőprogramok. A lapok szerkesztő- és kiegészítőjelekkel (leírókkal) ellátott szövegállományok. A leírók szabványa a HTML (HyperText Markup Language).

A HTML egyfajta leírónyelv. Vele a lap megjelenését tudjuk "programozni". A szabványalkalmazók jelenleg a 5-ös verziót várják. Nem célom a "história" ismertetése és nem is a kifejlesztés, hanem a hasznosság alapján választottam ki a fejezetek témáinak sorrendjét, ennek ellenére a 2.0-ás szabvány után bevezetett újításokat -- kevés kivételtől eltekintve -- csupán "extrákként" említem. (Az extrákkal nem árt vigyázni, mert nem minden böngészőprogram ismeri fel ezeket, ami miatt olvashatatlanná válhat egyes felhasználók számára a lapunk.). A fejlesztési irányok (5.0 videokommunikáció) már a profiknak szólnak. Aki ezt a programozási irányt szeretné megtanulni, annak is azt javaslom, hogy a 2.0 alapokkal kezdje.

Nem lesz szó mindenről. A cél az, hogy aki olvassa e sorokat, merjen belevágni önállóan is a honlapkészítésbe -- ez nem ördöngösség! Az alapok elsajátítása után pedig egyet tudok ajánlani: a View/Source gomb szorgos nyomogatását, ha érdekes ötlettel találkozunk barangolásaink során! A HTML lapokban talált megoldások ugyanis közkincsnek számítanak, szabadon felhasználhatók a bennük talált trükkök (a tartalom viszont nem biztos). El is menthetjük a File/Save as/Source kiválasztásával s ebből tanulhatunk tovább.

Vágjunk bele!

 


Előző fejezet | Tartalom | Következő fejezet

Hírek

 • Sebességteszt

   

 • Honlapot mindenkinek
  2010-08-20 15:23:48

  A honlapok száma a világhálón naponta több tízezerrel növekszik. A cégek és intézmények ma már nem szívesen álnak szóba olyanokkal, akik nem tartanak fenn a világhálón (w.w.w.) honlapot (weblapot). Ez a modern marketing módszer ma már szinte a beazonosítás, és a vásárlás megbízható eszközévé vált.

  --------------------------------------

  Ha kigondolt egy jó honlap nevet
  itt ellenőrizheti, hogy szabad-e

  Domain név ellenőrzés:

  .hu

  --------------------------------------

 • Ajánlott SK. honlapok

   

  Hirdetések:


Szavazás

Lehet e egy óra alatt működő honlapot készíteni csak szövegszerkesztős ismeretekkel?
Igen, az ewk-val
Talán
Nem
Asztali nézet